Jerusalema

Jerzsálem az örök város Jeruzsálem az én hazám ments meg védj meg többé ne hagyj el A helyem nem találom a királyságom itt nem találom ments ki gyere velem //Ments meg, ments meg, ments meg többé ne hagyj el//

Master KG-t, a dél-afrikai DJ-t, egy 2008-as, Ralph Ziman rendezte dél-afrikai krimi, a „Gangster’s paradise: Jerusalema ihlette. A dal Nomcebo Nothule Nkwanyana-val, a szintén dél-afrikai énekes-dalszerzővel közös alkotása. A bűnözés és a drog elleni küzdelem az Oscar-jelölt film és a dal eredeti témája. Napjainkban a járvány túléléséért való könyörgés dalává vált. („Ments meg!”)

A dalt már több mint 360 millióan hallgatták meg, miután pedig az angolai Fenomos do Semba nevű tánccsoport felfedezte a dalt, kitalált rá egy egyszerű koreográfiát. A formáció ötödik születésnapját ünnepelte, és spontán módon, afrikai virtussal kezdtek tányérral a kezükben táncolni, majd világszerte sok száz baráti, munkahelyi közösség táncolta el és tette fel a videót a netre, a YouTube-ra.

“Az új Jeruzsálem”

Lehet, hogy sokakat meglep, de a Jerusalema valójában egy régi evangéliumi himnuszból készült, Jerusalem Ikhaya Lami (Jeruzsálem az én otthonom) címmel. Még mindig megtalálható az IsiXhosa Metodista Egyház énekeskönyvében. Az eredeti himnusz az Új Jeruzsálem ígéretét ünnepli a Jelenésekben, ahol János ezt olvassa: „Új ég és új föld” (Jelenések 21:1). Isten helyreállított kozmoszán belül van egy város, „Az új Jeruzsálem” (Jelenések 21:2). János látomásában várja azt a napot, amikor Isten ismét népe között fog lakni. Ez összekapcsolható a Zsidók 13:14 emlékeztetőjével: „Itt nincs maradandó városunk, hanem az eljövendő várost keressük.” Az eredeti himnusz erre az ígéretre és reményre reflektál. Az imádságos vágyat fejezi ki az Új Jeruzsálem után. Nincs fájdalom vagy bűn, nincs több könny. Nyilvánvaló hasonlóságok vannak KG mester adaptációja és az eredeti himnusz között. Jerusalema első sorában a „Jeruzsálem ikhaya lami” az egész himnusz üzenetét idézi az ismerők fejében.

Itt a szöveg magyarul:

Jerzsálem az örök város
Jeruzsálem az én hazám
ments meg
védj meg
többé ne hagyj el

A helyem nem találom
a királyságom itt nem találom
ments ki
gyere velem

//Ments meg, ments meg, ments meg
többé ne hagyj el//

La pause CADEAU 13   Jerusalema Dance

Hozzászólások

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó videók