Írom és mondom

Strandolni csak pontosan, szépen…

Írom és mondom
Írom és mondom
Strandolni csak pontosan, szépen...
/
Írom és mondom
Írom és mondom
Strandolni csak pontosan, szépen...
/

A strandolás csínját-bínját kisiskolásként sajátítottam el a Palatinuson. Bevallom, a „Pancsoló kislány” című örökérvényű sláger nemzedékéhez tartozom: „Jaj, úgy élvezem én a strandot, mert ott annyira szép és jó, annyi vicceset látok hallok, és még Bambi is kapható!” Huszonöt év kihagyás után, amikor nem Budapesten éltem, megállapíthatom, hogy az elmúlt ötven évben a hangulat semmit nem változott, és a szokások is csak árnyalatnyit. Legalábbis én ennyiről tudok nyilatkozni, a strand fennállásának teljes száz évéről nincs saját élményem. Bambi egyelőre nem kapható, de újra lesz, a szekrényeket záró kulcsos nénik helyett mindenki saját maga nyitja-zárja a szekrényét, pénzzel nem lehet fizetni, csak feltöltős bilétával… 

De a lényeg, a hullám az ugyanaz! Az ember leginkább azért választja a Palatinust, mert van hullám! A medence az ő tengeri szörnyes mozaik díszítésével, a hullámok méretével és a benne pancsoló tömeg boldogságával mit sem változott! Már az érkezést is úgy kell időzíteni, hogy ne késsünk le a hullámról! Tíz évesen a barátnőmmel a reggel 8-as hullámra már megérkeztünk. Komoly motiváció volt a korán kelésre a nyári szünetben! Ettől kezdve a strandolás ritmusát a hullámmedencétől jövő kolompolás, illetve mostanság a hangosbemondóból felcsendülő zenei bejátszás határozza meg (bár a kolomp most is ott van!). Kedves női hang közli, hogy „öt perc múlva kezdődik a hullám, kérjük, fokozottan ügyeljenek értékeikre, ne hagyják őket őrizetlenül”. A Palatinus szerelmesei bizonyos feltételes reflexek szerint működnek, a hívó szóra mindenki elkezd egy irányba szaladni, kisiskolástól a szemüveges egyetemi oktatóig, és értékeiket természetesen őrizetlenül hagyják. A medencében mindig van pár perc hatásszünet, a három izmos úszómester farkasszemet néz a vízben izgatottan várakozó tömeggel, mindenki az első hullám indulására vár. Itt úszómesternek lenni igazi Poszeidón-hivatás! A hullámok ura, elindítja, majd leállítja őket, sípszóval figyelmezteti a mozaik tengeri szörnyekhez túl közel merészkedő úszókat (vajon mi történne, ha hozzáérnének a falhoz?!), és persze vízbe ugrik, ha valakit ki kell menteni a nagy háborgásból. Az első hullám láttára kitör a sikítás, utána egyszerre ugrik mindenki, nehogy az elemi erővel érkező víz az orrlyukába csapódjon. Kétfelé szakadt országunkban fantasztikus élmény ez a politikai és vallási hovatartozástól független egyszerre ugrás és együtt nevetés, nem beszélve az itt nyaraló külföldiekről, akik örömmel csatlakoznak a budapestiek kedvenc szórakozásához, és egyből átveszik a ritmust. A hangosbemondó hölgy arra is figyelmeztetett, hogy fürdőzés közben igyekezzünk megtartani a másfél méter távolságot, ami ugyebár a hullámmedencében lehetetlen vállalkozás, itt bizony egymás hegyén-hátán landolunk. Pár perc tengeri élmény után viszont hirtelen leáll a hullámzás, az arcokról eltűnik az önfeledt mosoly, csalódottan távozunk a papucsaink felé. Újabb óra várakozás következik, amit persze jól el lehet ütni úszással, az élményfürdő vízi masszázsával, fagyizással, fűben heverészéssel, a napozók között járkáló gólya levideózásával.

Ami számomra változás a korábbi évtizedekhez képest: a törölközőmön most Arno Geiger „A száműzött öreg király” című könyvét olvasom. Arról szól, hogy hogyan gondozta Alzheimer-kóros apukáját.

(Veronika M. nővér)

2022. január 19. – Szerda

Napi Evangélium

Lk 10,25-37

Kafarnaumban így tanította Jézus a sokaságot: „Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik soha. Megmondtam nektek: Bár láttok engem, mégsem hisztek. Minden, amit az Atya nekem ad, hozzám jön. Aki tehát hozzám jön, nem utasítom el. Nem azért jöttem le a mennyből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Aki pedig küldött, annak az az akarata, hogy semmit el ne veszítsek abból, amit nekem adott, hanem feltámasszam az utolsó napon. Atyám akarata az, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon.”

osszekulcsolt kezek biblia nyitott konyv