Írom és mondom

Mi legyek? 1. rész

Ez az identitásunk mély rétegeit megdolgozó kérdés óvodás korunk óta újra és újra megpróbál bennünket. Farsangkor. A kézenfekvő válasz: hercegnő.
nover lannyal farsang kaloz
Írom és mondom
Írom és mondom
Mi legyek? 1. rész
/
Írom és mondom
Írom és mondom
Mi legyek? 1. rész
/

Ez az identitásunk mély rétegeit megdolgozó kérdés óvodás korunk óta újra és újra megpróbál bennünket. Farsangkor. A kézenfekvő válasz: hercegnő. Ebből nem engedünk. De mi van, ha az ember már nagymama korban van, és úgysem ő lesz a bálkirálynő, aztán majd kijön rajta a gonosz mostoha, és mérgezett almával fogja kínálni a nála szebbeket. Na jó, akkor jöjjön a humoros oldalunk: lehetek tojásrántotta, Mici Mackó beszorulva… csak legyen hozzá jókedvem, miközben prezentálom. Vagy legyünk eredetiek és művésziek (ez sznobot jelent), és belevaló nőként öltözzünk Descartes-nak vagy Szinyei-Merse Pálnak (a szakáll sok mindent eltakar és megoldja a smink kérdését), csak ne sértődjünk meg, ha nem mindenki vágja rá egyből: „Jaj, drágám, tiszta Descartes vagy!” Nincs is annál cikibb egy farsangon, amikor kényszeredett mosollyal kérdezgetik a barátok: „Te ki (mi) vagy??” Vegyek fel valami kínai diszkontban kapható maszkot? Azzal nincs sok dolog, nem kockáztatok, egyből látszik a karakter (Star Wars rohamosztagos, macskanő, katicabogár, csillámpóni, boszorkány), legfeljebb megfulladok, és nem tudok se beszélni, se nassolni, ha meg a fejem tetejére tolom, akkor már nem vagyok semmi. Azt az adut sem játszhatom ki, hogy apácának öltözöm, mert az tényleg vagyok, és akkor meg azt kérdezik: „Te nem öltöztél be?” Fifikás apácák ilyenkor másfajta apácának öltöznek: mondjuk Teréz anyának vagy Alacoque Szent Margitnak, csak ez nem nagyon vicces. Hát erre a „mi legyek?” kérdésre egy életen át kereshetjük a választ. Ha szerencsénk van, akkor csak farsangkor nem találjuk a legjobb ötletet, az év többi napjára már nagyjából megvan.

(Veronika Mária nővér)

 

2021. október 21. – Csütörtök

Napi Evangélium

Lk 10,25-37

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon! Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Mennyire várom, hogy ez beteljesedjék! Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek, nem azt, hanem szakadást. Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás között: három kettő ellen, és kettő három ellen. Szembekerül apa a fiával és fiú az apjával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával.”

osszekulcsolt kezek biblia nyitott konyv