Írom és mondom

Mi legyek? 1. rész

Ez az identitásunk mély rétegeit megdolgozó kérdés óvodás korunk óta újra és újra megpróbál bennünket. Farsangkor. A kézenfekvő válasz: hercegnő.
nover lannyal farsang kaloz
Írom és mondom
Írom és mondom
Mi legyek? 1. rész
/
Írom és mondom
Írom és mondom
Mi legyek? 1. rész
/

Ez az identitásunk mély rétegeit megdolgozó kérdés óvodás korunk óta újra és újra megpróbál bennünket. Farsangkor. A kézenfekvő válasz: hercegnő. Ebből nem engedünk. De mi van, ha az ember már nagymama korban van, és úgysem ő lesz a bálkirálynő, aztán majd kijön rajta a gonosz mostoha, és mérgezett almával fogja kínálni a nála szebbeket. Na jó, akkor jöjjön a humoros oldalunk: lehetek tojásrántotta, Mici Mackó beszorulva… csak legyen hozzá jókedvem, miközben prezentálom. Vagy legyünk eredetiek és művésziek (ez sznobot jelent), és belevaló nőként öltözzünk Descartes-nak vagy Szinyei-Merse Pálnak (a szakáll sok mindent eltakar és megoldja a smink kérdését), csak ne sértődjünk meg, ha nem mindenki vágja rá egyből: „Jaj, drágám, tiszta Descartes vagy!” Nincs is annál cikibb egy farsangon, amikor kényszeredett mosollyal kérdezgetik a barátok: „Te ki (mi) vagy??” Vegyek fel valami kínai diszkontban kapható maszkot? Azzal nincs sok dolog, nem kockáztatok, egyből látszik a karakter (Star Wars rohamosztagos, macskanő, katicabogár, csillámpóni, boszorkány), legfeljebb megfulladok, és nem tudok se beszélni, se nassolni, ha meg a fejem tetejére tolom, akkor már nem vagyok semmi. Azt az adut sem játszhatom ki, hogy apácának öltözöm, mert az tényleg vagyok, és akkor meg azt kérdezik: „Te nem öltöztél be?” Fifikás apácák ilyenkor másfajta apácának öltöznek: mondjuk Teréz anyának vagy Alacoque Szent Margitnak, csak ez nem nagyon vicces. Hát erre a „mi legyek?” kérdésre egy életen át kereshetjük a választ. Ha szerencsénk van, akkor csak farsangkor nem találjuk a legjobb ötletet, az év többi napjára már nagyjából megvan.

(Veronika Mária nővér)

 

2022. január 19. – Szerda

Napi Evangélium

Lk 10,25-37

Kafarnaumban így tanította Jézus a sokaságot: „Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik soha. Megmondtam nektek: Bár láttok engem, mégsem hisztek. Minden, amit az Atya nekem ad, hozzám jön. Aki tehát hozzám jön, nem utasítom el. Nem azért jöttem le a mennyből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Aki pedig küldött, annak az az akarata, hogy semmit el ne veszítsek abból, amit nekem adott, hanem feltámasszam az utolsó napon. Atyám akarata az, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon.”

osszekulcsolt kezek biblia nyitott konyv