Írom és mondom

Kérjük, mosolyogjon a szemével!

A meglepő felszólítást és kívánságot kedves női hang mondja be a 9-es buszon, amikor felszállok rá a Nyugatinál. Gyorsan el is kezdek mosolyogni a maszkom alatt, olyan váratlan és bájos a kérés.
Írom és mondom
Írom és mondom
Kérjük, mosolyogjon a szemével!
/
Írom és mondom
Írom és mondom
Kérjük, mosolyogjon a szemével!
/

Kérjük, mosolyogjon a szemével!

„Kérjük, mosolyogjon a szemével! Vidám utazást kíván Önnek a BKV.” A meglepő felszólítást és kívánságot kedves női hang mondja be a 9-es buszon, amikor felszállok rá a Nyugatinál. Gyorsan el is kezdek mosolyogni a maszkom alatt, olyan váratlan és bájos a kérés, hiszen máskor csak ilyeneket hallunk: „következő megálló Jászai Mari tér” vagy „a 3-as metró helyett metrópótló buszok közlekednek”. Nézem a többi utas tekintetét: a távolba révednek vagy mélyen a telefonjukba, senki nem néz a másikra, pedig én tényleg készen állok mosolyogni rájuk a szememmel. Remélem, hogy még mond valamit a kedves női hang, de már Óbudán járunk, és csak a megállókat sorolja. Álmodtam volna? Aztán a visszaúton kiderül, hogy a boldogság világnapja van, és a BKK összefogott a bohócdoktorokkal, hogy vidám üzenetekkel bátorítsák a kedves és kedvetlen utasokat.

Az ötlet Buthánból származik, ők ott a Himalájában elsőként vezették be, hogy összeírják a bruttó nemzeti boldogságot lakosaik jólétének mérésére. Ez az ENSZ-nek is megtetszett, és elrendelte, hogy március 20-a legyen a boldogság világnapja, figyeljünk oda a vidámságra, a kedvességre, a pozitív viszonyulásra. De mi lesz március 20-a után? Jön a költészet napja, meg a dokumentumfilmek a véres emlékű Tanácsköztársaságról. Hányadik helyen lesz akkor a mi bruttó nemzeti boldogságunk a népek világranglistáján? A maszk egyelőre marad, és én a magam részéről ígérem, hogy igyekszem az év minden napján mosolyogni a szememmel. A fecskék is most jönnek, és csinálják a tavaszt!

(Veronika Mária nővér)

2022. január 19. – Szerda

Napi Evangélium

Lk 10,25-37

Kafarnaumban így tanította Jézus a sokaságot: „Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik soha. Megmondtam nektek: Bár láttok engem, mégsem hisztek. Minden, amit az Atya nekem ad, hozzám jön. Aki tehát hozzám jön, nem utasítom el. Nem azért jöttem le a mennyből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Aki pedig küldött, annak az az akarata, hogy semmit el ne veszítsek abból, amit nekem adott, hanem feltámasszam az utolsó napon. Atyám akarata az, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon.”

osszekulcsolt kezek biblia nyitott konyv