Mire vársz? Margit nővér adventi blogja 1. Tegyük helyre az adventet!

/
/
Mire vársz? Margit nővér adventi blogja 1. Tegyük helyre az adventet!
Ebben az elmélkedés-sorozatban arra hívlak benneteket, hogy fedezzük fel újra az advent igazi és teljes jelentését, és ne elégedjünk meg egy-egy részleges jellemzőjével. Ebben különös segítségünkre lesznek az advent vasárnapjainak szentírási olvasmányai.

Az advent – bevezetés 

Az adventi idő számomra az év egyik legjobban várt időszaka. Legtöbbünk fejében talán kellemetlen dolgokkal kapcsolódik össze: az eleve hideg, sötét, ködös napokhoz még hozzá jönnek a karácsonyi előkészületek miatti rohanás, vizsgák, katolikuséknál pedig a bűnbánati idő hangsúlyozása.  

Ebben az elmélkedés-sorozatban arra hívlak benneteket, hogy fedezzük fel újra az advent igazi és teljes jelentését, és ne elégedjünk meg egy-egy részleges jellemzőjével. Ebben különös segítségünkre lesznek az advent vasárnapjainak szentírási olvasmányai. Arra törekszünk, hogy szó szerint „a helyére tegyük” ezt az időszakot, és hagyjuk, hogy ezáltal alakítsa az életünket. Most úgy tervezem, hetente két elmélkedést osztok meg, hogy a gyakoribb és rövidebb gondolatmenetek jobban átszőhessék a mindennapokat. Igyekszem nem sokat ismételni magam, ezért az elmélkedések többé-kevésbé egymásra épülnek! Hogy ha advent közepén találsz rá erre a blog-sorozatra, érdemes az elején kezdeni, akkor is, ha nem jut időd befejezni. Többek közt megvizsgáljuk majd, hogy mit jelent az, hogy az advent a karácsonyt megelőző időszak, az egyházi év kezdete, a nagy üdvtörténeti ünnepek egyike. 

Időtartamát tekintve azt látjuk, hogy a görög katolikus egyházban a nagyböjthöz hasonlóan az adventi időszak is 40 napos. A római katolikus egyházban viszont a hossza változó lehet, attól függően, hogy karácsony (december 25.) milyen napra esik, mindenesetre négy vasárnapot kell tartalmaznia. Tehát a vasárnapi szentírási olvasmányoknak kitüntetett szerepük van ezekben a napokban: ők adják a készület ritmusát és vezérfonalát. Ezért amikor szeretnénk felfedezni az advent jelentésének teljes gazdagságát, ezekre a szövegekre támaszkodunk.   

Készen álltok? Akkor indulhatunk…

Hozzászólások

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!